Anklager danske banker for svindel

January 13th, 2012
Radio Solymar

Internt dokument afslører, at bank er forberedt på at betale erstatning

Som Spanien i Dag tidligere har skrevet om, har en spansk advokat anlagt sag mod seks danske banker for svindel og vildledende markedsføring. Indtil videre har Antonio Flores fra Marbella fået sagen afvist i byretten og landsretten, men han giver ikke op.

 

Læs mere her
Den spanske advokat anklager i alt 10 banker, heriblandt seks danske, der har solgt investeringslån på Solkysten. Antonio Flores repræsenterer kunder fra Nordea, Danske Bank, Sydbank, Nykredit, Jyske Bank og Finansbanken.

 

Har snydt og solgt på falske præmisser

Bankkunderne har mistet formuer på at belåne deres boliger i Spanien og investere friværdien. Det er sket gennem skattely-lande som Schweiz og Luxemburg. Ifølge Flores fik kunderne dels at vide, at de kunne undgå at deres arvinger skulle betale arveafgift, dels at investeringerne både ville dække låneudgifter og give ekstra penge i kassen.

 

– Bankerne har snydt folk. De skulle aldrig have tilbudt produkterne til disse mennesker. Banker er forpligtede til ikke at sælge produkter, der kan skade folk. Investeringslån i friværdien er et højrisikabelt produkt, der blev solgt til pensionister på falske præmisser. Hvis bankerne havde informeret om risici, ville de aldrig have sat hele ejendomme på spil, siger advokaten.

 

Lånedokumentet tinglyses i den spanske ejendom, hvorefter provenuet fra lånet udbetales i en schweizisk – eller anden udenlandsk – bank

 

Har mistet op mod 40 procent

Han mener også, at det er direkte ulovligt at belåne sin bolig for at slippe for arveafgift.

 

I alt har hans klienter investeret omkring 200 mio. kr. og tabt op til 40 pct., da boblen bristede i 2008. Flores kæmper for at få kontrakterne dømt ugyldige og forpligte bankerne til at erstatte tabene på op mod 80 mio. kr.

 

Hør interview med advokat Antonio Flores, der udtaler sig om sagen (på spansk)

 

Kort resume af Radio Solymars interview med advokat Antonio Flores:

– Sagen er ikke blevet afvist, den er lagt over til andre dommerkontorer og vil blive behandlet ved enten kriminalretten eller i civilretten. Landsretten har end ikke undersøgt sagen, men nøjes med at konstatere, at den ikke hører til der, siger han.

– Vi forventer at aftalerne mellem bankerne og deres kunder om salg af højrisikable lån bliver annulleret, fordi de blev solgt til personer, som ikke kendte noget til investeringer. Kunderne fik tilbudt en rådgivning, der havde til henblik at unddrage beskatning.

 

Antonio Flores mener også, at de danske banker kan være blevet snydt af uhæderlige investeringsrådgivere, frem for alt briter, der kontrollerede markedet.

– Bankerne har ikke undersøgt sagen til bunds, eller også har de troet, at det her rent faktisk gik eller overladt sagen til tvivlsomme eksperter, hvoraf mange opererede illegalt i Spanien, siger han.

 

Det er frem for alt briter, der er gået i fælden hos de danske banker, mener han.

 

– Der er brug for mere kontrol med markedsføringen over for udlændinge på Costa del Sol. Det er jo grusomheder, der bliver reklameret med, og vi spaniere kan simpelt hen ikke forstå, hvordan man kan bedrage ældre folk på den måde, siger advokaten.

 

– Jeg talte i morges med en engelsk dame på 88 år, som nu ser ud til at miste sit hus til Jyske Bank. Hvordan kan det lade sig gøre, at en ældre dame, der er kommet til Costa del Sol for at nyde resten af sit liv her bliver udsat for den slags, fortæller advokaten, som slutter af med at konstatere at Spanien endnu ikke er på højde med Nordeuropa, når det gælder kontrollen med finansielle produkter.
Danske Bank tager det med et gran salt

Jylland Posten har fået fingrene i interne dokumenter fra Sydbank Schweiz, hvori man erkender, at der kan blive tale om erstatninger til formuende kunder i Spanien. Kunder, som har investeret deres friværdi gennem banken i Schweiz.

 

 

Hos Danmarks største bank, Danske Bank, tager man anklagerne roligt.

 

– Vi er forbløffede over, at advokat Flores holder fast i sagen, der er blevet afvist to gange, siger Klaus Mønsted Pedersen, adm. direktør for Danske Bank International, til Jyllands Posten.

 

Advokat Antonio Flores oplyser, at sagerne ikke er blevet afvist ved domstolen i Madrid. Retten har erklæret manglende kompetence i disse sager og henvist til, at de skal rejses ved domstolene i de områder, hvor de berørte ejendomme ligger.

– Vi har derfor anlagt sager ved dommerkontorene i flere kommuner, siger Antonio Flores.

 

Spanien i Dag følger sagens udvikling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *